Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αθανάσιος Μπίντας: Ο τύμβος του Κορινού ανήκει στην Ολυμπιάδα

Στη σημαντική εκδήλωση για την Πιερία και την ιστορία της, μίλησε και η έγκριτη Αρχαιολόγος Δρ. Λιάνα Σουβαλτζή – Διευθύντρια της Ελληνικής Αποστολής στην Όαση Σίουα της Αιγύπτου, η οποία μίλησε για τη σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη μητέρα του Ολυμπιάδα, παραθέτοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος όπως είπε, την Πέμπτη επισκέφθηκε τον συγκεκριμένο τάφο, όπου ο κ. Μπίντας του παρουσίασε όλα τα ιστορικά δεδομένα που δείχνουν πως ανήκει στην Ολυμπιάδα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, υπογραμμίζοντας τη σημασία ανάδειξης ενός μνημείου που μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.

Αμέσως μετά την κ. Σουλβατζή στο βήμα ανέβηκε ο κ. Μπίντας ο οποίος «πατώντας» πάνω σε ιστορικά γεγονότα, αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας, απόδειξε αρχικά πως οι τάφοι του Κορινού ανήκουν σε σημαντικά πρόσωπα και στη συνέχεια πως ο ένας εξ αυτών στην μητέρα του Μ. Αλέξάνδρου. Ο κ. Μπίντας, κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα μετά από πολυετή έρευνα σε αρχεία μεγάλων Πανεπιστημίων (και κυρίως στο Χάρβαρντ), αλλά και σε αναφορές ξένων ιστορικών και περιηγητών της Πιερίας περασμένων αιώνων.

Μάλιστα, ο κ. Μπίντας υποστήριξε πως δεν πρέπει να μιλάμε για «τάφους», αλλά για τύμβους εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως σε έναν από αυτούς τους τύμβους θάφτηκε η Ολυμπιάδα. Τα στοιχεία που συνέλεξε, είναι στη διάθεση όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και στη διάθεση του καθενός και περιλαμβάνονται σε πρόσφατο βιβλίο που εξέδωσε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης και του ΕΒΕ Πιερίας, κάτι που δείχνει την πρόθεση φορέων της Πιερίας να αναδείξουν τα νέα στοιχεία, ώστε τα δύο μνημεία να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών. Αρωγός σ’ αυτήν την προσπάθεια, είναι και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, αφού οι δύο τύμβοι βρίσκονται παραπλεύρως του οδικού άξονα στο ύψος του Κορινού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο διάστημα, η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας και η αξιολόγηση των στοιχείων, αφού η ιστορία (ακόμα και η πρόσφατη) έχει δείξει ότι κάποιες φορές, δεν αρκούν τα «στοιχεία» (όσο αδιάσειστα και αν είναι αυτά) για να αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια. Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ένας επιστημονικός διάλογος όπου στο κέντρο του, θα βρεθεί η Πιερία και ο Δήμος Κατερίνης.

Περισσότερα: https://eptanews.gr/epikairotita/athanasios-mpintas-o-tymvos-toy-korinoy-anikei-stin-olympiada/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: