Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο Μουσείο Παλαιοντολογίας από τον όμιλο φίλων της φύσης «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ- ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ»

Στις δράσεις που γίνονται αυτή την περίοδο και στις προσπάθειες οι οποίες έχουν ως στόχο την δημιουργία μουσείου, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος  του  Ομίλου  Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας  – Νεοκαισάρεια» Σάββας Τσεντίδης με τον διεθνούς φήμης Ολλανδό παλαιοντολόγο Dick Mol και την καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠ.Θ, Παλαιοντολόγο,  κα Ευαγγελία Τσουκαλά μαζί με την επιστημονική της ομάδα.

Ο πρόεδρος Σ. Τσεντίδης 

Ο  Σάββας  Τσεντίδης  αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν  μέχρι σήμερα και  βρίσκονται στην τελική ευθεία.  Σε ένα μικρό χωριό βρέθηκε ένα μικρό οστό που αποτέλεσε την  αρχή για να είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την δημιουργία ενός μουσείου, σε ένα χώρο που παλιότερα ήταν μια αποθήκη και μετατράπηκε ώστε  να μπορεί να φιλοξενήσει την ιστορία της Πιερίας και της Νεοκαισάρειας, γεωλογικά.

 «Όταν έχεις το πάθος να πετύχεις, μπορείς  να το από μικρά πράγματα όπως αυτό το μικρό οστό, και  να το αποδώσεις στην κοινωνία όπως πρέπει. Στην προσπάθεια μας αυτή μας στήριξε  όλο το χωριό και άνθρωποι που ούτε καν ξέραμε» επεσήμανε ο κ. Τσεντίδης. Όπως  ανέφερε, πριν ασχοληθούν με όλα αυτά δεν γνώριζαν  τίποτα για όλα αυτά, ωστόσο αγκαλιάστηκε από όλους τους κατοίκους. «Η Πιερία έχει ανάγκη γενικότερα από κάτι καινούργιο και μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να βγάλουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα» σημείωσε.

Με την κα Τσουκαλά υπάρχει μια συνεργασία και το Α.Π.Θ από τις ανασκαφές και στόχος είναι να γίνει η πρώτη  γαιοπαλαιοντολογκή διαδρομή όπου θα συνδεθούν όλες οι περιοχές που έχουν ενδιαφέρον  αυτού του είδους. Τέτοια πρόταση κατατέθηκε από τον Όμιλο Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας  – Νεοκαισάρεια»,   με αφορμή το εύρημα που βρέθηκε στη Νεοκαισάρεια. Όπως ανέφερε η κα Τσουκαλά που είναι διευθύντρια του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας που ιδρύθηκε το 1926.  Θα μπορούσε να υπάρξει μια σύνδεση όπως τονίστηκε με τον Μακρύγιαλο όπου βρέθηκαν οι γιγαντιαίες χελώνες που είναι το μεγαλύτερο  εύρημα όπως είπε η κα Τσουκαλά,  αφού το βάρος τους ξεπερνά τους δύο τόνους και θα περιλαμβάνονται στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο ΑΠ.Θ. όπως πρόσθεσε η κα Τσουκαλά, αποδεικνύουν  ότι ο Θερμαϊκός ήταν χερσαία περιοχή αφού αντίστοιχες βρέθηκαν  και σε περιοχές όπως η Καλικράτεια, η Επανομή.

Ο διεθνούς φήμης παλαιοντολόγος κ. Mol
Ο  κος Dick Mol αναφέρθηκε στην δημιουργία των Μουσείων Παλαιοντολογίας, στις θετικές επιδράσεις τους στις τοπικές κοινωνίες, και στην συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη του κάθε τόπου, κυρίως στην Πιερία όπως είπε σε συνδυασμό και με τις άλλες περιοχές και φυσικά με τον Όλυμπο.  Ο κος Dick Mol είναι παλαιοντολόγος και ειδικός στην δημιουργία παλαιοντολογικών Μουσείων. Στο παρελθόν συμμετείχε στην δημιουργία πολλών Παλαιοντολογικών Μουσείων τόσο εντός της Ευρώπης όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς επίσης και στην Ασία. Στην Ελλάδα έχει προσφέρει εθελοντικά όλη την γνώση του για την ίδρυση τριών Μουσείων στην Μηλιά των Γρεβενών, στο Κιλκίς και στην Σιάτιστα. Ο κ. Mol  συμμετέχει αφιλοκερδώς συμβάλλοντας και ο ίδιος στην προσπάθεια που κάνει ο Όμιλος  αλλά και οι κάτοικοι της Νεοκαισάρειας για την δημιουργία του Εκθεσιακού χώρου για την φιλοξενία των ευρημάτων του Μαστόδοντα Νεοκαισάρειας.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ-ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα 
http://olympiobima.gr/neo-moyseio-palaiontologias-apo-ton-omilo-filon-tis-fysis-mastodontas-neokaisareia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: