Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στην Πιερία κλαδεύουν τα ελαιόδεντρα για να φουντώνει η τιμή

Με 5,47 τρέχει φέτος η τιμή του έξτρα παρθένου Πιερικού ελαιόλαδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨

Για μια ακόμη χρονιά οι παραγωγοί της ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Φέτος η τιμή του ελαιοπαραγωγού για το φημισμένο πλέον έξτρα παρθένο Πιερικό ελαιόλαδο «ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ» ξεκίνησε από τα 5,47 ευρώ το κιλό και ευελπιστούν να ανέρθει πάνω από τα 6 ευρώ.2 (2) (1).jpg

Τα τελευταία χρόνια οι ομάδα αυτών των παραγωγών με αγάπη και μεράκι για το ελαιόλαδο ασχολήθηκαν σοβαρά με αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο που τους πρόσφερε η Πιερική γη. Έχοντας επενδύσει στην ποιότητα και όχι στις επιδοτήσεις, μια παρέα 22 Πιεριέων ελαιοπαραγωγών στράφηκαν στην πιστοποιημένη καλλιέργεια ολοκληρωμένης διαχείρισης της ελιάς για την παραγωγή ενός ποιοτικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχοντας πιστοποιημένα 330 στρέμματα ελαιώνων στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε όλη την Πιερία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αυτήν την εποχή μιας και ο καιρός είναι καλός οι ελαιοπαραγωγοί ασχολούνται με το κλάδεμα των ελαιόδεντρων. Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιεργητικές πρακτικές. Για τον σωστό τρόπο με το οποίο πρέπει να γίνετε το κλάδεμα βρέθηκαν στον ελαιώνα του κ Ιωάννη Τάκου στην περιοχή Τούμπα του Παλαιού Κεραμιδίου Πιερίας  ο επιβλέπων γεωπόνος του προγράμματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης κ. Αθανάσιος Κατσιαμήτας, καθώς και ο οργανωτής της πιστοποιημένης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας κ. Βασίλειος Γκριμούλας συνοδευόμενοι από τον Επιστημονικό Συνεργάτη της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρη Ρουκά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ο επιβλέποντος γεωπόνου  κ.. Αθανάσιου Κατσιαμήτα «το σωστό κλάδεμα των ελαιόδεντρων αποτελεί αναμφισβήτητα το μυστικό για την καρποφορία και τη μακροζωία των ελαιόδεντρων. Η πρακτική που εφαρμόζουμε στο κλάδεμα έγκειται σε ελαφρές ετήσιες επεμβάσεις, ώστε το δέντρο να παράγει καρποφορία και νέα βλάστηση κάθε χρόνο. Επίσης, το κλάδεμα συμβάλει στη ελαχιστοποίηση των επεμβάσεων με τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ασθενειών».

Οι παραγωγοί δεν προσδοκούν στην μειωμένη παραγωγή για να έχουν καλύτερες τιμές. Μπορεί η φετινή ποσότητα να ήταν μειωμένη σε σχέση με την περσινή λόγω των καιρικών συνθηκών αυτό, όμως, δεν μείωσε τις προσπάθειες που κατέβαλαν και καταβάλλουν τόσο σε επίπεδο καλλιεργητικών πρακτικών – φροντίδων, όσο και σε επίπεδο μετασυλλεκτικής και εμπορικής διαχείρισης του παραγόμενου ελαιόλαδου τους για να πετύχουν τους στόχους τους.

Το ελαιόλαδο το οποίο παρήγαγαν φέτος αποθηκεύτηκε σε ειδική ανοξείδωτη δεξαμενή για να μη εκτραπεί ποιοτικά. Ήταν στην ουσία ένα Premium (οξύτητα <0,3) Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, όπως έδειξαν οι χημικές αναλύσεις, που έγιναν και συνόδευαν τα παραστατικά πώλησης (Πίνακας ποιοτικών τιμών χημικής ανάλυσης ελαιόλαδου εσοδείας 2017). Σαφώς, η εικόνα των τιμών αποτυπώνει την προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος με τη βελτίωση των πρακτικών σε όλα τα στάδια ζωής του ελαιόλαδου ανταποκρινόμενοι στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στην αναζήτηση ακόμη πιο υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου. Για το θέμα της υψηλής ποιότητας του ελαιόλαδου που παράγουν ο κ. Βασίλειος Γκριμούλας, ο οποίος είναι ο οργανωτής της πιστοποιημένης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας επισήμανε χαρακτηριστικά: « Είμαστε πολύ αυστηροί με το εαυτό μας και δεν κάνουμε καμιά έκπτωση σε θέματα ορθής πρακτικής που έχουν σχέση με την παραγωγή και επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, για αυτό και έχουμε πετύχει να προσφέρουμε πλέον στον καταναλωτή ένα ελαιόλαδο ¨κασετίνας¨.

Πίνακας ποιοτικών τιμών χημικής ανάλυσης ελαιόλαδου «ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ» εσοδείας 2017.

ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ* ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

«ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ»

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ
Οξύτητα 0,27% < 0,80% Κανονισμός ΕΟΚ

2568/91 (Παράρτημα ΙΙ)

Υπεροξείδια 7,47 mEqO2/kg < 20 mEqO2/kg Κανονισμός ΕΟΚ

2568/91 (Παράρτημα ΙΙΙ)

K 232 1,684 < 2,5 Κανονισμός ΕΟΚ

2568/91 (Παράρτημα ΙΧ)

K 270 0,092 < 0,22 Κανονισμός ΕΟΚ

2568/91 (Παράρτημα ΙΧ)

ΔΚ -0,003 < 0,01 Κανονισμός ΕΟΚ

2568/91 (Παράρτημα ΙΧ)

(*)ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ: Με βάση τις τιμές των μετρούμενων παραμέτρων γίνεται η ποιοτική κατάταξη των ελαιόλαδων.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: