Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερινό Σχολείο STEM στη Θεσσαλονίκη

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής & Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, την Ελληνογερμανική Αγωγή, την Επιστημονική Ένωση Digital Idea και την εταιρεία βιοκινητικής SmartPhysio, θα πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη το θερινό σχολείο STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).c42c570c-eb60-453e-bc32-f3204f3e0f1d

Σκοπός αυτού του θερινού σχολείου είναι να φέρει σε επαφή τους μαθητές και τις μαθήτριες με την πιο σύγχρονη εκπαιδευτική τεχνολογία που εφαρμόζεται σήμερα στα καλύτερα σχολεία του κόσμου. Μέσα από πέντε διαφορετικές διδακτικές διαδρομές οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν “παίζοντας και μαθαίνοντας” τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και τη μηχανική, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν σημαντικές για τον πολίτη του 21ου αιώνα γνώσεις και δεξιότητες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι/ες τον Σεπτέμβριο του 2016 θα εγγραφούν στη Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου – Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης από τις 27 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, 10:00 με 14:00.

Το κόστος συμμετοχής είναι 80 ευρώ ανά μαθητή/τρια.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310.473.830 – 2310.473.885 – 2310.475.723 – 2310.475.724 καθημερινά 08:00 – 15:00. Υπεύθυνος για την ΕΕΦ: Βουρλιάς Κώστας, 6947447749.
Αίτηση συμμετοχής: http://www.hellenic-college.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 27 Ιουνίου

Ηλίας Τανός, Φυσικός, M.Sc, Yπ. Διδ. Παν. Θεσσαλίας, Πρόεδρος Δ.Σ. Digital idea, Κώστας Κιτσάκης, Μηχανολόγος Μηχ., Yπ. διδ. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, μέλος Δ.Σ. Digital idea: “Φτιάξε το δικό σου ρομποτικό βραχίονα με 3D printing”.

Περιγραφή: Σχεδιασμός και υλοποίηση ρομποτικού βραχίονα χρησιμοποιώντας εφαρμογή σχεδίασης τρισδιάστατων αντικειμένων. Ο βραχίονας που θα σχεδιαστεί, αποτελείται από δύο τμήματα και φέρει στα άκρα του κατάλληλη διαμόρφωση για την τοποθέτηση ενός σερβοκινητήρα κίνησης. Τα δύο τμήματα του βραχίονα θα εκτυπωθούν μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή. Παράλληλα με την εκτύπωση των αντικειμένων, θα γίνει η σύνδεση ενός μικροελεγκτή Arduino με έναν σερβοκινητήρα, ο προγραμματισμός του μικροελεγκτή και η δημιουργία μιας εφαρμογής ασύρματου ελέγχου από φορητή συσκευή. Η δράση θα ολοκληρωθεί με την συναρμολόγηση του βραχίονα και τον χειρισμό του από τη φορητή συσκευή, υπακούοντας στις εντολές του κοινού.

ΤΡΙΤΗ 28 Ιουνίου

Μανώλης Χανιωτάκης, Ελληνογερμανική Αγωγή: “Αναζητώντας τη δομή της ύλης – Επιταχύνοντας σωματίδια: Inspiring Science Education”.

Περιγραφή: 1. Αναζητώντας τη δομή της ύλης. Σε αυτό το εργαστήριο, οι μαθητές θα μυηθούν στα άδυτα του κόσμου μας μαθαίνοντας για τις μικρότερες δομικές μονάδες που τον συνθέτουν. Θα «παίξουν» με πρωτόνια, νετρόνια και κουαρκ και θα μάθουν για το CERN, χρησιμοποιώντας ψηφιακές πηγές και προσομοιώσεις μέσα από το εκπαιδευτικό περιβάλλον του Inspiring Science Education.7dc63e01-eaf6-4729-8e36-b0130ae1dcda
2. Επιταχύνοντας σωματίδια. Σε αυτό το εργαστήριο, οι μαθητές θα μυηθούν στα μυστικά της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Θα μάθουν για τα πειράματα αιχμής του CERN, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους επιταχύνουμε και συγκρούουμε στοιχειώδη σωμάτια, χρησιμοποιώντας ψηφιακές πηγές και εργαλεία μέσα από το εκπαιδευτικό περιβάλλον του Inspiring Science Education.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Ιουνίου

Περικλής Βλαχάκης, MSc Sports Biomechanics & Performance Analysis – Smart Physio, Βουρλιάς Κώστας Δρ. Διδακτικής Φυσικών Επιστημών: “Physics and Sports – Ανάλυσέ το”.

Περιγραφή: Οι μαθητές χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό μαθαίνουν να αναλύουν βιντεοσκοπημένα αθλητικά στιγμιότυπα. Στη συνέχεια βγαίνουν στο προαύλιο και στο γυμναστήριο, πραγματοποιούν τις δικές τους αθλητικές δραστηριότητες, τις βιντεοσκοπούν και με τη βοήθεια του λογισμικού τις αναλύουν. Με τον τρόπο αυτό συνδυάζοντας γυμναστική, τεχνολογία και Φυσική μαθαίνουν διασκεδάζοντας.

ΠΕΜΠΤΗ 30 Ιουνίου

Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος, Πληροφορικός M.Sc – Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Λιαρής, Πληροφορικός M.Sc – Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης: «Δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων στον υπολογιστή», «Δημιουργία παιχνιδιών στο περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού Scratch».
Περιγραφή: 1. «Δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων στον υπολογιστή»: Το SketchUp είναι ένα δωρεάν και εύκολο στη χρήση λογισμικό σχεδίασης τρισδιάστατων μοντέλων (CAD). Σε αυτό το εργαστήριο, οι μαθητές θα μάθουν να χρησιμοποιούν το SketchUp για τη δημιουργία βασικών και εξειδικευμένων τρισδιάστατων όγκων.
2. «Δημιουργία παιχνιδιών στο περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού Scratch»: Το περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού Scratch αποτελεί μία ιδανική πλατφόρμα εκμάθησης προγραμματισμού για μαθητές από όλες τις βαθμίδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτό το εργαστήριο, οι μαθητές θα μάθουν μέσα από παιχνιδοκεντρικές διαδικασίες μάθησης τις βασικές δομές προγραμματισμού και θα υλοποιήσουν σε ομάδες το δικό τους ψηφιακό παιχνίδι στον Η/Υ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 Ιουλίου

Απόστολος Μιχαλούδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Φυσικής, Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής & Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ. : “Διερευνητική μάθηση φαινομένων Φυσικής μέσω προσομοιώσεων”.

Περιγραφή: Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτικές προσομοιώσεις και θα μελετήσουν διάφορα φαινόμενα Φυσικής. Η μελέτη των φαινομένων θα γίνει διερευνητικά, χωρίς να απαιτείται η γνώση τύπων Φυσικής ή μαθηματικού φορμαλισμού. Μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με την προσομοίωση, οι μαθητές θα εξάγουν μόνοι τους συμπεράσματα ως προς τα Φυσικά μεγέθη που επηρεάζουν την εξέλιξη του φαινομένου και τις σχέσεις μεταξύ τους. Τα φαινόμενα της Φυσικής θα είναι από τη σχολική ύλη τους, μπορούν όμως να επεκταθούν και να γίνουν πιο σύνθετα (π.χ. αντίσταση αέρα σε βολή).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: