Μετάβαση στο περιεχόμενο

ARTECITYA AGENCY: THE UNLEARNING SERIES Διαλέξεις & Εργαστήρια Οπτικού Πολιτισμού

To ARTECITYA AGENCY παρουσιάζει την έκθεση του Unlearning Series στο Goethe-Institut Thessaloniki.

Το Unlearning Series – διαλέξεις και εργαστήρια οπτικού πολιτισμού ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου 2015. Πρόκειται για ένα concept της θεωρητικού τέχνης Ελένης Γαρουφαλιά, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ARTECITYA σε συνεργασία με την εικαστικό Ράνια Εμμανουηλίδου. Περιελάμβανε μια σειρά από διαλέξεις οπτικού πολιτισμού, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 40 συμμετέχοντες (κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης), και που είχαν σαν αποτέλεσμα συζητήσεις, εικαστικά εργαστήρια και δράσεις στον δημόσιο χώρο.

Στόχος του Unlearning Series είναι να προσφέρει τη γνώση, τα εργαλεία και την έμπνευση που χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός προσωπικού τρόπου συμμετοχής και ερμηνείας της σύγχρονης πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας τις στρατηγικές της φιλοσοφίας, της κριτικής γεωγραφίας, της πολιτικής θεωρίας και της σύγχρονης τέχνης. Η φόρμα των διαλέξεων και των εργαστηρίων είναι ανοιχτή, προκειμένου οι συμμετέχοντες, νέοι και καταξιωμένοι δημιουργοί και φιλότεχνοι, να έχουν την δυνατότητα να προσδιορίσουν τον δικό τους βαθμό εμπλοκής στο project.

Οι διαλέξεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως ο κοινός (δημόσιος) χώρος, η έννοια του πολίτη, ο προσδιορισμός του σύγχρονου κ.λπ., με αφορμή κείμενα φιλοσόφων όπως οι Henri Lefebvre, Giorgio Agamben, Etienne Balibar, Jean Luc Nancy, Andy Merrifield, Stefano Harney & Fred Moten. Οι δράσεις και τα εργαστήρια που προέκυψαν περιελάμβαναν έναν βιωματικό περίπατο στην πόλη κατά την διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες παρατήρησαν τον δημόσιο χώρο, με αφορμή τα δημόσια γλυπτά. Μια δράση ανταλλαγής πρωτότυπων έργων τέχνης που έφτιαξαν οι συμμετέχοντες, με είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και άστεγους που προσέφερε το κοινό (σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΡΣΗ). Και τέλος, μια σειρά από αφίσες που κολλήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων προσκαλώντας το κοινό να επέμβει με κείμενο ή λέξεις (υπό την αιγίδα του Δήμου).

Η τελική έκθεση έχει ως θέμα την Οικειότητα.

«Η ομάδα του Unlearning εξασκήθηκε στις ερωτήσεις, στις ερωτήσεις ως τρόπο σύνδεσης με τους εαυτούς μας, μεταξύ μας και με τους άλλους ανθρώπους. Δοκιμάσαμε να εγκαταλείψουμε τον εξαναγκασμό μιας απάντησης. Συνήθως μας απασχολεί η απάντηση. Η ουσιαστική ερώτηση όμως εμπεριέχει ήδη τους σπόρους μιας απάντησης. Είναι μια δυναμική κατάσταση και στάση από μόνη της, και από την στιγμή που θα τεθεί δηλώνει την οπτική γωνία εισόδου, την έναρξη και την αρχή μιας διαλεκτικής, ενός χωρικού μοιράσματος, μιας συνάντησης ανθρώπινων αστερισμών. Η ερώτηση κάνει χώρο για οικειότητες. (…) H έκθεση της ομάδας του Unlearning Series είναι αποτέλεσμα εξάσκησης της μεταξύ μας συλλογικότητας μέσα από ερωτήματα σύγχρονων φιλοσοφικών θέσεων, όπως τα παραπάνω. Τα έργα της έκθεσης βγαίνουν από καπνούς ιστοριών ανταλλαγής οικειότητας.» (Ελένη Γαρουφαλιά)

CREDITS
Unlearning Series – κεντρική ιδέα: Ελένη Γαρουφαλιά
Σε συνεργασίε με την: Ράνια Εμμανουηλίδου

Συμμετέχοντες: Νένα Αγοραστού, Αλεξάνδρα Ακανθοπούλου, Νικολέτα Αντωνοπούλου, Stephanie Bertrand, Ελευθερία Γαβριηλίδου & Μαρία Ρήτου, Αντώνιος Γιαννόπουλος, Ολυμπία Δάτση, Κατερίνα Καλέση, Γιάννα Καλή, Ιουλία Κατσογιάννου, Μαριάνθη Κεχαγιά, Κωνσταντίνος Κοτούλας, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Ξένια Λαζαρίδου, Κωνσταντία Ιωαννίδου Λειβαδιώτη, Νίκος Μάλαμας, Γιώργος Μάτσιας, Μαρία Μαυρίδου, Μαρία Μπελιβάνη, Νικολέτα Μπελιβάνη, Ελπίδα Μπουλασίκη, Ελένη Μπουντουρέλη, Μαρία Ξυνοπούλου, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Βασιλεία Παπαναστασίου, Αλεξάνδρα Παρρή, Ειρήνη Περπερίδου, Σέβη Σαμαρά Κλάιν, Στέργιος Σερέτης, Κατερίνα Σιδέρη, Κατερίνα Σουρλατζή, Γιώργος Τόγιας, Γεώργιος Τρόπιος, Μαρίζα Τσάκωνα, Βασίλειος Τσίγκας, Φωτεινή Χαλιαμπάλια, Νικόλαος Χατζηλάσκαρης, Γιώργος Χατζηνάκος, Νάντια Χατζημητράγκα

Συμμετέχοντες έκθεσης: Νένα Αγοραστού, Νικολέτα Μπελιβάνη, Μαρία Μπελιβάνη, Ελευθερία Γαβριηλίδου & Μαρία Ρήτου, Κατερίνα Καλέση, Γιάννα Καλή, Μαριάνθη Κεχαγιά, Κωνσταντίνος Κοτούλας, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Κωνσταντία Ιωαννίδου Λειβαδιώτη, Μαρία Μαυρίδου, Αλεξάνδρα Παρρή, Σέβη Σαμαρά Κλάιν, Κατερίνα Σιδέρη, Γιώργος Τόγιας, Βασίλειος Τσίγκας, Μαρία Ξυνοπούλου

Επιμέλεια: Ράνια Εμμανουηλίδου
Guest performer: Αλέξανδρος Τσιούκας
Γραφιστική επιμέλεια φυλλαδίου: Γιώργος Μάτσιας
Συντονισμός έκθεσης: Μαρία Λαζαρίδου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ARTECITYA
Οι συνεργάτες: Apollonia (Γαλλία), ARTos Foundation (Κύπρος), Bellastock (Γαλλία), CCEA (Τσεχία), KUNSTrePUBLIK (Γερμανία), Laznia (Πολωνία), MoTA (Σλοβενία), Goethe-Institut Thessaloniki (Ελλάδα), TIF – Helexpo (Ελλάδα)

ARTECITYA – Goethe-Institut Thessaloniki
Παραγωγή, διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki
Γενικός διευθυντής του προγράμματος: Peter Panes (διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki)
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX)
Συντονισμός: Άρης Καλόγηρος (Goethe-Institut Thessaloniki)
Επιστημονικός Σύμβουλος: Σωτήρης Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης, επιμελητής) (ArtBOX)
Concept: Goethe-Institut Thessaloniki & ArtBOX
Επιμέλεια του προγράμματος residency: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX)

Συνεργαζόμενος φορέας
Δήμος Θεσσαλονίκης

PictureΜε την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το παραπάνω κείμενο αντανακλά τις απόψεις του συγγραφέα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ευθύνη για ουδεμία χρήση των πληροφοριών που περιέχει.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ – ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ – ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Goethe-Institut Thessaloniki (Βασ. Όλγας 66)
Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Μαΐου, 20:00
Διάρκεια: 20 Μαΐου – 1 Ιουλίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-22:00
Είσοδος Ελεύθερη

Περισσότερες Πληροφορίες:
Άρης Καλόγηρος, Goethe-Institut Thessaloniki
Τ: +30 2310 889611, E: aris.kalogiros@thessaloniki.goethe.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ARTECITYA:

Το ARTECITYA – Envisioning the City of Tomorrow (2014-2018) είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν 8 πολιτιστικοί φορείς από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος, Τσεχία, Ελλάδα), με στόχο την ενεργοποίηση της συμμετοχής καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, δημιουργών και κοινού στο σχεδιασμό των πόλεων και προτεραιότητα την διαμόρφωση μιας νέας προσέγγισης της έννοιας της αστικής ζωής, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνιολογικές συνθήκες καθώς και τις ανάγκες των πολιτών.

Το δίκτυο του ARTECITYA εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ArtBOX.gr. Για την υλοποίηση των στόχων του, οι δύο φορείς δημιουργούν το ARTECITYA AGENCY, έναν μηχανισμό που φιλοδοξεί να γίνει μοχλός καλλιτεχνικής δημιουργίας, επιχειρηματικής επινοητικότητας και καινοτομίας, αλλά και βήμα των δημιουργικών κατοίκων της πόλης. Το ARTECITYA AGENCY απευθύνεται σε καλλιτέχνες, designers, αρχιτέκτονες και δημιουργικές ομάδες, σχεδιάζοντας σε επίπεδο περιεχομένου και προωθώντας σε επίπεδο χρηματοδότησης και υλοποίησης, καλλιτεχνικά έργα και δράσεις που αποσκοπούν να αναπτύξουν και να εδραιώσουν την καθημερινή μας σχέση με την δημιουργική δραστηριότητα, ωθώντας μας τελικά να επαναδιαπραγματευθούμε την καθημερινή μας σχέση με την πόλη. Απώτερος σκοπός είναι να εξελιχθούν οι δράσεις αυτές σε παράγοντες ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε καινοτόμο κέντρο πολιτιστικής ανανέωσης διεθνώς.

Η πρωτοβουλία υιοθετεί τον όρο Agency ως δυνατότητα ενός ατόμου ή μιας ομάδας / ενός φορέα, να συνδιαλλαγεί με τον κόσμο και να δράσει μέσα σ’ αυτόν ανεξάρτητα αλλά και σε σχέση και ως αντίδραση στους δομικούς περιορισμούς της κοινωνίας. Υπό αυτό το φως, το Agency γίνεται καταλύτης, έναυσμα, εφαλτήριο, εργαλείο χειραφέτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ UNLEARNING:

Unlearning δεν είναι η κατάσταση μη-μάθησης, αλλά η μάθηση εκ νέου. Σηματοδοτεί το καθάρισμα της γνώσης από πληροφορίες λιγότερο χρήσιμες και στοχεύει στην καλλιέργεια διαφορετικών τρόπων αντίληψης. Η στρατηγική του Unlearning, παρόμοια με αυτή που ο Jean Luc Nancy ονόμασε Unworlding, είναι μια δυναμική στάση επαναπροσδιορισμού, κατά την οποία προσπαθεί κανείς να βρει καινούργια σημεία εισόδου, κάποια άλλη πόρτα διέλευσης και διαπραγμάτευσης της καθημερινότητας, συνήθως μακριά από καθιερωμένους θεσμούς. Αυτός είναι ένας τρόπος να διαχειριστούμε την κατάσταση αστάθειας που προκύπτει σε θέματα παγκόσμιας κουλτούρας και πολιτικής.

Σ’αυτό το πνεύμα, οι διαλέξεις της Ελένης Γαρουφαλιά[1] διερευνούν πρακτικές που παρεμβαίνουν στην καρδιά παγκόσμιων φαινομένων και ιδιοσυγκρασίες που παράγονται στην καρδιά γεωπολιτικών διαδικασιών. Η κάθε διάλεξη επικεντρώνει σε ένα θεωρητικό πλαίσιο που επιχειρεί να προσεγγίσει και να συνδιαλεχθεί με επείγουσες κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές συνθήκες, μέσα από την φιλοσοφική θεώρηση φιλοσόφων όπως οι Henri Lefebvre, Giorgio Agamben, Etienne Balibar, Jean Luc Nancy, Andy Merrifield, Stefano Harney & Fred Moten. Οι διαλέξεις συνοδεύονται από θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα και βασίζονται σε επιλογή οπτικού υλικού από βίντεο και ταινίες που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια των ομιλιών.

Τα εργαστήρια της Ράνιας Εμμανουηλίδου[2] προορίζονται να ανακαλύψουν πολιτικές και κοινωνικές πιθανότητες, καθώς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο η δουλειά καλλιτεχνών, πολιτικών ακτιβιστών, φιλοσόφων, επιμελητών, οργανωτών, συντακτών, χορηγών και πολιτών διατυπώνεται μέσω της οπτικής γνώσης. Η αποδέσμευση της δημιουργικής ενέργειας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο εστιάζει σε κάτι που έχει διαφύγει της προσοχής μας, προσθέτοντας μια καινούργια, μη αναμενόμενη, εικόνα/εντύπωση του κόσμου και παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική γωνία των πραγμάτων. Οι συμμετέχοντες εισάγουν εικαστικές και χωρικές πρακτικές και παρατηρούν την δύναμη που ασκούν στην ποιότητα της καθημερινότητας.

Programmabteilung / Τμήμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
Goethe-Institut Thessaloniki
Vas. Olgas 66
546 42 Thessaloniki
Tel.: +30 2310 889611
Fax: +30 2310 831871
E-Mail: aris.kalogiros@thessaloniki.goethe.org
Website: http://www.goethe.de/thessaloniki

Σχολιάστε