Μετάβαση στο περιεχόμενο

Eικαστική αναζήτηση για την ταυτότητα του κτιρίου του Goethe-Institut Thessaloniki

Η ταυτότητα ενός κτιρίου είναι το σύνολο των ενεργητικών ατομικών ή συλλογικών εντυπώσεων, απόψεων και συναισθημάτων για τον τόπο αυτό. Το περιεχόμενο αυτής της ταυτότητας είναι το αντικείμενο που πυροδότησε την εικαστική αναζήτηση από τους καλλιτέχνες καθώς υπήρξαν και οι δύο μαθήτριες στο συγκεκριμένο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Όλγας 66 – η µία της Γερμανικής Σχολής και η άλλη του Goethe-Institut Thessaloniki. Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Κούφα και Αγγέλικα Πράπα, έχοντας την αίσθηση ότι στο σχολείο αυτό ανήκουν και τους ανήκει εν μέρει, έχοντας ενηλικιωθεί σε µια δυναμική διαδικασία αλληλεπίδρασης και έχοντας αντιπαρατεθεί στο πλαίσιο της προβληματικής της πολιτισµικής τους ετερότητας, αναζήτησαν τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα, το genius loci του χώρου αυτού.

«Όπου σαν genius loci- πνεύμα του τόπου- αντιλαμβανόμαστε το πεδίο στο οποίο γνώση, θύμηση, αντίληψη και ερμηνεία ενώνονται μέσα στην κατανόηση του ανθρώπινου πνεύματος».

Σαν υλικό αφετηρίας χρησιμοποιήθηκε η αρχιτεκτονική αποτύπωση καθώς αυτή σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο είναι η αντίστοιχη αποτύπωση ενός συστήματος αξιών ενώ δηλώνει ταυτόχρονα την στάση του παρόντος απέναντι στο παρελθόν. Η βιωματική σχέση µε το κτίριο οδηγεί στην μεταχείρισή του ως ίχνος – πεδίο αναφοράς. Το (ιστορικό) του παρελθόν αποτελεί ταυτόχρονα και πρόσφατο ιστορικό τεκμήριο και προκαλεί για µια εικαστική αντιληπτική εμπειρία του περιβάλλοντος του. Η έρευνα γύρω από την ιστορία και την αρχιτεκτονική του σχολείου στοιχειοθετήθηκε από την αρχιτέκτονα µηχ. Α.Π.Θ. Φανή Κωνσταντινίδου και τις καλλιτέχνιδες.

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 21.00
Σάββατο: 10.00 – 14.00
Κυριακή: κλειστά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: