Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απίστευτη τόλμη, Ταξική Ματιά, Ιδεολογικό Σοκ ΣΤΗΝ «ΤΕΛΕΤΗ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Με μια κορυφαία ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ, που παρουσιάζεται επετειακά 20 χρόνια μετά το γύρισμά της, την Τελετή (La Ceremonie, έγχρωμο, Γαλλία- Γερμανία, διάρκεια 108’ ) συνεχίζει η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 το αφιέρωμά της Εν ψυχρώ, την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο πάντα με ελεύθερη είσοδο.la-ceremonie-two

Με την Τελετή αρχίζει και το υποαφιέρωμα του Εν ψυχρώ με τρία γαλλικά νεονουάρ και θέμα Η γαλλική ματιά στην κοινωνία.

Η αίθουσα είναι μια ευγενική παροχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού, με τη συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του ΚΕΜΕΣ.ΑΦΙΣΑ Η ΤΕΛΕΤΗ

Το φιλμ προλογίζει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, στο τέλος της προβολής ακολουθεί μακρά συζήτηση με το κοινό, ενώ το προς διατύπωση θέμα για το ελεύθερο, λαϊκό πανεπιστήμιο είναι: Ο Κλοντ Σαμπρόλ και η αστική τάξη της Γαλλίας.
Στους θεατές θα διανεμηθούν δύο έντυπες αναλύσεις, του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου και του Δημήτρη Πλιάκα, μέλους της Ταινιοθήκης της ΕΡΤ-3.

Το σενάριο της Τελετής προέρχεται από μυθιστόρημα της Ρουθ Ρεντέλ και παίζουν οι Ιζαμπέλ Ιπέρ, Σαντρίν Μπονέρ, Ζακλίν Μπισέ, Ζαν Πιέρ Κασέλ.

Ιζαμπέλ Ιπέρ κιαι Σαντρίν Μπονέρ βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ Βενετίας, ενώ η Ιζαμπέλ Ιπέρ κέρδισε και το Σεζάρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

Μια πλούσια οικογένεια στην εξοχική Γαλλία έχει μια οικιακή βοηθό. Η τελευταία θα γνωρίσει μια υπάλληλο ταχυδρομείου και έτσι θα φθάσει ένα ανείπωτο δράμα.

Η πιο σκληρή ταινία του Σαμπρόλ, ψυχρή, τολμηρότατη, με ταξική ματιά και ανάλυση που εκπλήσσει, εξαιρετικές κατασκευαστικές αξίες, θαυμάσιους ρόλους, σ’ ένα φιλμ σοκ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: