Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλό και κακό δείγμα δημοσιογραφίας

Με βάση τις «οδηγίες» του BBC:

Καλό δείγμα δημοσιογραφίας αποτελεί το παράδειγμα συνέντευξης της οικογένειας του Παλαιστίνιου διεθνή ποδοσφαιριστή  Mahmoud Al Sarsak στο «theIMEU’s channel». Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής είχε συλληφθεί από τις ισραηλινές αρχές χωρίς να έχει διαπράξει κάτι αξιόποινο και μετά από τη φυλάκισή του για διάστημα τριών ετών αφέθηκε ελεύθερος._67373987_09f1654a-e583-4b5f-bfc4-f05850c6d3ce

Ο Δημοσιογράφος με απλό, λιτό τρόπο δίνει προτεραιότητα στην σκιαγράφηση του προφίλ του ποδοσφαιριστή χωρίς να παρεμβάλλει ο ίδιος λεκτικά σχήματα και φτιασίδια, αλλά βάζοντας την μητέρα και τα ανίψια του να μιλήσουν με εύγλωττο, συγκινητικό και άμεσο τρόπο: για την χαρισματική προσωπικότητα, για τον καλό χαρακτήρα του, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όλη η οικογένεια από την ημέρα της σύλληψής του.

Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει να ταυτίσει την οικογένεια με κάθε άλλη οικογένεια στην περιοχή (και ευρύτερα), να φορτίσει συναισθηματικά και να βάλει τον τηλεθεατή να αισθανθεί ανάλογα με τους πρωταγωνιστές της συνέντευξης. Πετυχαίνει εν ολίγοις να είναι και ο τηλεθεατής μέρος αυτής της συνομιλίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

https://www.youtube.com/watch?v=qhF3AUaKgX0

Δείγμα κακής δημοσιογραφίας αποτελεί το παράδειγμα συνέντευξης του τότε (2011) αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, στον «REAL FM» και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Μία συνέντευξη που ολοκληρώθηκε πριν καν ουσιαστικά ξεκινήσει. Ο Δημοσιογράφος ψέγει ευθύς εξαρχής τον πολιτικό, για τη δήλωσή του περί «πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα αυτής του Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1989)» επισημαίνοντας ότι «δημοκρατικές ήταν και οι κυβερνήσεις Καραμανλή που προηγήθηκαν, οι οποίες μάλιστα χρέωσαν λιγότερο τη χώρα».

Ο πολιτικός αντιδρά τονίζοντας ότι ο δημοσιογράφος εκθέτει τις απόψεις του κόμματος της αντιπολίτευσης (Νέας Δημοκρατίας). Ο δημοσιογράφος εκνευρίζεται, μιλά με έντονο ύφος και ο πολιτικός επιλέγει να αποχωρήσει.

Εν τέλει η συνέντευξη δεν είχε συγκεκριμένη αφετηρία, δεν είχε ακριβές, ουσιαστικό ερώτημα και άρα ούτε αντίστοιχη απάντηση. Ο δημοσιογράφος μάλλον έχασε τον έλεγχο και δεν έδωσε τη δυνατότητα στον πολιτικό να εκφράσει αρχικά τις θέσεις του και μετά εφόσον διέκρινε αποπροσανατολισμό της συζήτησης (από την πλευρά του πολιτικού), θα μπορούσε να τον διακόψει.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

https://www.youtube.com/watch?v=VQqXJSBq-X0

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: