Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τουρισμός σε ανάκαμψη;

Οι αριθμοί της Eurostat για την «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας»

Του Νικηφόρου Γκόλτσιου

«Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», όπως έχει αποκληθεί ο ελληνικός τουρισμός, πήρε άραγε μπρος και θα τραβήξει τη χώρα από την οδυνηρή ύφεση και κρίση; Εν μέρει, απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα – καθώς όλοι συμφωνούν ότι ο τουρισμός έχει οριζόντια αποτελέσματα σε όλες τις διαστάσεις της οικονομικής δραστηριότητας – δίνουν τα στοιχεία για τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα, για το 2014, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Και για να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι, αναλύοντας αυτούς τους αριθμούς για τη χώρα μας τίθεται το εξής ερώτημα: Παρατηρείται διαφοροποίηση συγκριτικά με το 2013 και πώς διαμορφώνεται η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη των 28;hsa_upgreektourism

Οι μετρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση του κοινού μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Eurostat, αποτυπώνουν πράγματι σαφείς αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2013. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας, καθώς η Ελλάδα σημείωσε για το 2014 την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα.

diagramma (2)

Συνολικά για το 2014, οι διανυκτερεύσεις στη χώρα μας διαμορφώθηκαν σε 98,3 εκατ., εκ των οποίων τα 77 εκατ. αφορούσαν κατοίκους της Ε.Ε. και τα 21 εκατ. τουρίστες εκτός Ευρώπης. Το μερίδιο διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους στην πίτα του συνόλου των διανυκτερεύσεων, ήταν 79%, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2013, ενώ το σύνολο της αύξησης για τις διανυκτερεύσεις κατοίκων και μη διαμορφώνεται στο συν 6,9%.*

Foto pinakas

Οι αριθμοί, που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τις υψηλές προσδοκίες που είχε ήδη καλλιεργήσει από τις αρχές του περασμένου έτους πλήθος θετικών  δημοσιευμάτων και αναφορών στο διεθνή τύπο, όπως π.χ. στο Bloomberg: «Ο τουρισμός στην Ελλάδα που αντιστοιχεί στο 1/6 της οικονομίας, οδεύει προς καταγραφή νέου ρεκόρ», ενώ παρόμοιες ήταν οι διαπιστώσεις της  γερμανικής εφημερίδας Die Welt , των New York Times κ.ο.κ.

Τα ευνοϊκά αυτά δημοσιεύματα ήρθαν να προστεθούν στην ανάδειξη της Ελλάδας, για πρώτη φορά, στην τρίτη θέση των δημοφιλών προορισμών στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών, σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rosstat) και τα επίσημα αποτελέσματα του περασμένου έτους.eot elliniko

Την ευημερία των αριθμών επιβεβαιώνει το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του: «καταφέραμε εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης να αποδείξουμε περίτρανα ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ότι είναι ο κλάδος που ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες δεν παύει να στηρίζει την οικονομία και την απασχόληση». 

Η αλήθεια των αριθμών και ο κακός μας εαυτός

Τα αριθμητικά δεδομένα είναι πράγματι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Μπορεί, ωστόσο, αυτό να μας εφησυχάσει; Σε καμία περίπτωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων μεγάλων τουριστικών ομίλων, «με μία πιο ψύχραιμη αποτίμηση στα γεγονότα που συμβαίνουν στη γειτονιά μας δεν θα ήταν άτοπο να ισχυριστεί κανείς ότι η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο και σε άλλες Μεσογειακές χώρες τροφοδότησε το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα».

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα όμως των αριθμών της Eurostat είναι ανάγκη να έχουν διάρκεια, προκειμένου το αναβαθμισμένο ελληνικό τουριστικό προϊόν να είναι αυτό που θα ανοίξει τους ορίζοντες της τουριστικής ανάπτυξης και θα μετατρέψει τυχόν συγκυριακούς πελάτες σε μόνιμους επισκέπτες της χώρας μας. Μια δημιουργία αλυσίδας με αφετηρία τον ξενοδόχο και με τη σκυτάλη να φτάνει έως τον οδηγό ταξί ή τον υπάλληλο του αεροδρομίου κρίνεται απαραίτητη. Πρόκειται, εν τέλει, για την ανάγκη ανάπτυξης του ποιοτικού πολιτισμού της καθημερινότητας και την αντιμετώπιση του διαχρονικά μεγαλύτερου εχθρού μας: του κακού μας εαυτού.

*Τα στοιχεία στηρίζονται στο α’ 10μηνο του έτους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: