Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το μέλλον της δημοσιογραφίας

Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου που καλείται  να επιτελέσει η δημοσιογραφία του σήμερα και πολύ περισσότερο του αύριο καθίσταται σαφής, από τη στιγμή που με τη χρήση του διαδικτύου και συνακόλουθα των κοινωνικών μέσων στη δημοσιογραφία επηρεάζεται καθοριστικά και μεταβάλλεται η ίδια η καθημερινή πρακτική και λειτουργία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

futurecloud

Όσο η πρόσβαση στο διαδίκτυο γενικεύεται στις πλατιές μάζες, τόσο η ενημέρωση και κατ’ επέκταση η διαμόρφωση της κοινής γνώμης που μέχρι πρότινος αναλάμβαναν τα παραδοσιακά ΜΜΕ θα αλλάζει.

 Ο ρόλος των media δεν είναι και δεν θα είναι απλά η παράθεση γεγονότων αλλά, η επιλεκτική κρίση αυτού, στο οποίο πρέπει το κοινό να εστιάσει την προσοχή του. Το κοινό θέλει να γνωρίζει περισσότερα και στα θετικά της επίδρασης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος μέσω της ενσωμάτωσης στην καθημερινή δημοσιογραφική εργασία και πρακτική των τεχνολογιών, εφαρμογών του διαδικτύου, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί το γεγονός, ότι, o δημοσιογράφος έχει πλέον στη διάθεσή του απτά στοιχεία για να εκτιμήσει το πόσο ελκύει τον αναγνώστη, ακροατή, τηλεθεατή το θέμα που παρουσιάζεται κάθε φορά. Άρα για την δημοσιογραφία και στην ψηφιακή εποχή της ταχύτητας οι ειδησεογραφικές αξίες συνδέονται πάντα με την ανάγκη προβολής αυτού που πουλάει περισσότερο.hp-630x400Το ζήτημα όμως για τη δημοσιογραφία του μέλλοντος είναι στην επιλογή των επαγγελματιών-δημοσιογράφων να φέρνουν στην επιφάνεια κάποια γεγονότα και  ορισμένα άλλα να τα υποβαθμίζουν, να υπάρχει διαφάνεια, σφαιρική παρουσίαση, προσέγγιση των γεγονότων στην ολότητά τους. Πλέον, δεν υπάρχει γενικευμένη πίστη στην αντικειμενικότητα αλλά στην επίφασή της. Για το λόγο αυτό η δημοσιογραφία δεν μπορεί να στρέφεται μόνο στην ανάδειξη της αλήθειας και στην κατάδειξη του προβλήματος, αλλά να εμπλουτίζεται με την νοηματοδότηση των πληροφοριών, με σκοπό τον σωστό προσανατολισμό του κοινού.

Είναι βέβαια σημαντικό ο επαγγελματίας των μέσων να εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση την έγκαιρη, έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και να εργάζεται με γνώμονα τις αρχές δεοντολογίας που διαχρονικά διέπουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Η Διαφάνεια, όμως, είναι ενδεχομένως ο όρος κλειδί για τη δημοσιογραφία του σήμερα και του αύριο, με την προϋπόθεση ο δημοσιογράφος να είναι έντιμος απέναντι σε αυτό που κάνει.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: