Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμφίπολη: Όλα τα σενάρια για τον «ένοικο» του τύμβου

Σφίγγες, Καρυάτιδες, εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο, βασιλικοί ρόδακες και ο εντοπισμός σήμερα μαρμάρινου θυρόφυλλου σε καλή κατάσταση διατήρησης στον τρίτο θάλαμο, είναι μερικά μόνο από τα απτά έως τώρα, εκπληκτικά ευρήματα του τύμβου της ιστορικής ανασκαφής στην Αμφίπολη. Τις προσδοκίες ότι ο τύμβος στο Λόφο Καστά είναι βασιλικός και ανήκει στην οικογένεια, στο στενό περιβάλλον ή και στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο επιτείνουν το ενδιαφέρον της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και τα σενάρια που το συνοδεύουν.ψηφιδωτό αμφίπολης

Στην συνέχεια του ρεπορτάζ συνοψίζουμε τις επικρατέστερες έως σήμερα απόψεις, που διατυπώθηκαν για την ταυτότητα του ενοίκου του αρχαίου τάφου στον Λόφο Καστά. Επίσης, τις θέσεις της επικεφαλής της ανασκαφής, εκπρόσωπων των τοπικών αρχών και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δήλωσαν για τον επικρατέστερο «ένοικο» του  τύμβου:ΚΑΡΓΑΚΟΣ

Σαράντος Καργάκος (ιστορικός): «Εάν βρεθεί τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτός θα είναι στη Μακεδονία και η Αρχαία Αμφίπολη συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες».

ΡΟΜΠΙΝ ΦΟΞΆντριου Τσανγκ (αρχαιολόγος & συγγραφέας): «Ενδεχομένως  να έχει ταφεί στην Αμφίπολη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ (βυζαντινολόγος): «Πιστεύω ότι με το μνημείο της ΑΡΒΕΛΕΡΑμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;), ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη».

Θεόδωρος Μαυρογιάννης (καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας): Μαυρογιάννης«Πρόκειται για τον τάφο του Ηφαιστίωνα, αφού ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να ταφεί με τέτοιου είδους μεγαλοπρέπεια, καθώς πιθανότατα επρόκειτο για εντολή που δόθηκε από τον ίδιο τον Μακεδόνα Στρατηλάτη».

ΡΟΜΠΙΝ ΛΕΙΝ ΦΟΞ

Ρόμπιν Λέιν Φοξ (καθηγητής Ιστορίας): «Πιστεύω ότι ένοικος του τύμβου είναι ο Νέαρχος, ο οποίος ήταν και παιδικός φίλος του Αλέξανδρου».

Κατερίνα Περιστέρη (επικεφαλής της ανασκαφής): «Άμα δεν τελειώσουν μια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι ποτέ δεν μπορούν να πουν ποιος ή ποιοι είναι μέσα».ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ

Λίνα Μενδώνη  (Γ.Γ. του υπουργείουΠολιτισμού): «Όποιος κάνει εικασίες, είναι απλώς εικασίες, σενάρια εργασίας. ΜΕΝΔΩΝΗΕμείς προτιμούμε να μένουμε στα δεδομένα της ανασκαφής. Η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις. Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες».

Κώστας Τασούλας Υπουργός Πολιτισμού: «Οι αρχαιολόγοι έχουν επικεντρώσει στο να ανοίξοΤΑΣΟΥΛΑΣυν προσεκτικά τον τάφο, να συλλέξουν τα στοιχεία και να βγάλουν τα συμπεράσματα, δεν έχουν προειλημμένες απόψεις όταν μπαίνουν μέσα εκεί. Τα στοιχεία θα μας δώσουν τις απόψεις, όχι οι δικές μας εικασίες».

Απόστολος Τζιτζικώστας (Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας): «οικουμενική tzitzi_amfipoliαξία θα έχει το εύρημα των ανασκαφών στον ταφικό περίβολο της Αμφίπολης».

ΑΜΦΙΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ "ΚΑΣΤΑ" (EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)Κωνσταντίνος Μελίτος (Δήμαρχος Αμφίπολης): «κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό θα δώσει η ανασκαφή».

Και το ταξίδι των υποθέσεων και των σεναρίων συνεχίζεται……..

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: